Book Masters 1

Prvi teden izziva minimalizem! Neverjetno kako lahko se počutim ampak s pridihom krivde. Zakaj? Zato, ker sem se znebila polovice svojih stvari (ne, ne pogrešam jih, polovica je šla v dobrodelne namene). Grozljiv občutek je, ko se odpelješ na bližnje smetišče, pa naj bo to v Sloveniji ali tukaj v Novi Zelandiji, kjer plačaš mizernih $25 in vsi tvoji “spomini” pristanejo na ogromem kupu zavrženih artiklov.

V Aucklandu se pripelješ z avtom, katerega stehtajo in ga parkiraš pred smetišče in samo nonšalantno mečeš na kup. Za tem pride bager, ki samo zajame tvoje pred časom ljube stvari in jih naloži na smetišče. Nekaj časa sem tam kar stala v šoku, koliko res vsak od nas akumulira in še kar kupujemo pa spet mečemo, ko se naveličamo. Ne zavedamo pa se, da točno te stvari na koncu pristanejo v naših morjih in kasneje celo v naši hrani.

Mislimo si, ko naredimo”selekcijo” in pospravimo hišo ter zavržemo vse kar smo pred enim mesecem ali letom NUJNO rabili, plačamo snago in odmislimo, ker to ni več naš problem ane? Pravzaprav ne. Vse te pozabljene stvari se bodo vrnile kot bumerang in priznam, tudi jaz sem ena tistih.
Vem, da to ni vse naša krivde, ker nam družba enostavno narekuje, da vedno potrebujemo več, blogerji nas zasipavajo z vsakodnevnimi novimi “stajlingi” in inspiracijami. Včasih smo kupovali kakovostne stroje (v Sloveniji imam še vedno delujoč pomivalni stroj, ki je star 28 let!), imeli smo tri “outfite”, zdaj lahko kupimo majčko za $2, ki bo naslednji teden že out, itak pa bo do takrat tudi razvlečena, brez barve po enkratnem pranju in po možnosti tudi strgana.

Vendar imamo možnost izbire! Zato sem s selitvijo iz velikanske hiše v mini stanovanje tukaj v Aucklandu sprejela osebni izziv minimalizma, kjer ponovno uporabim, recikliram in kupujem samo kakovostne predmete, ki se lahko uporabljajo dlje časa, poskrbela bom, da vedno pametno izberem in tiste kose, ki jih imam zakrpam in berem kako pravilno skrbeti in prati za njih. Imela bom le par res kakovostnih kosov oblek, ki jih lahko kombiniram in menjam. Bivalni prostor bo napolnjen minimalno vendar udobno in kakovostno. Pa ne samo za naš planet, ampak tudi za svoj osebni razvoj. Manj nereda = boljši fokus!

Premagovanje potrošništva je težak izziv dandanes, ne glede na naše življenjsko obdobje. Toda za udobno življenje ne potrebujemo veliko! Enostavnost zahteva spodbujanje in minimalizem je orodje, ki vam lahko pomaga pri iskanju svobode. Svoboda od materializma, ki pogosto obremeni naše zdravje, škoduje našim odnosom, strastem, naši osebni rasti in želji po napredku. Takšna svoboda dovoljuje, da se odločamo bolj zavestno, bolj namerno.

Kaj ima to opraviti s kuhanjem ali recepti? Vesela sem, da si vprašal/a. To bo izziv za mojo omaro in za mojo kuhinjo. Tako je, tudi recepti so lahko minimalistični z uporabo le nekaj sestavin, vendar vedno lokalni in sezonski, zaradi česar so recepti še bolj okusni. Ni potrebe, da bi z njimi eksperimentirali, saj z najbolj kakovostnimi sestavinami že takoj dobimo jed polno okusa. Selitev v manjše stanovanje (vendar kakovostnejše!) bo moj nov začetek, nov prazen list, ki ga bom napolnila z enostavnimi recepti, načinom razmišljanja in življenja. Ko preprost način življenja postane vrhunska prefinjenost.